Mastodon

Dankbaar voor het Baader-Meinhoffenomeen

Een paar dagen geleden stuurde een volger mij via LinkedIn een bericht: “Sinds ik je boek Een zoektocht naar dankbaarheid heb gelezen, zie ik overal dingen om me heen waar ik dankbaar voor kan zijn. Dat had ik eerst nooit, wat een toeval!” Dit is echter helemaal geen toeval want psychologen noemen dit de frequentie-illusie of het Baader-Meinhoffenomeen. Zodra iemand zich van iets bewust wordt, hebben de hersenen de neiging datgene vaker op te merken.

Foto: Monique van Dijck

Of je nu zwanger bent en ineens overal zwangere vrouwen en kinderwagens ziet, of een nieuwe auto hebt gekocht van een bepaald merk en deze vervolgens overal ziet rondrijden, het zijn allemaal voorbeelden van het Baader-Meinhoffenomeen of de frequentie-illusie. Dit psychologische fenomeen kreeg in 1994 zijn naam door een moderator op het online forum van St.Paul Pioneer Press. Hij had opgemerkt dat hij de naam van de uiterst linkse Duitse Baader-Meinhofterreurgroep twee keer in één dag had gehoord.

Professor Arnold Swicky, hoogleraar taalkunde aan de Stanford University, beschreef in 2006 de meer wetenschappelijke omschrijving van de frequentie-illusie als eerste. Hij schreef dat dit fenomeen een combinatie is van onze selectieve aandacht en onze voorkeur voor bevestiging. Selectieve aandacht houdt in dat mensen dingen opmerken die in het oog springen en ze zijn in staat om alles eromheen te negeren. Daarnaast vinden mensen het prettig als hun voorkeur wordt bevestigd. Hierdoor gaan ze op zoek naar dingen die hun aannames ondersteunen en bewijs voor het tegendeel negeren ze. Als onze hersenen eenmaal weten dat ze iets moeten zoeken, zullen ze het vinden.

Je kunt deze frequentie-illusie inzetten om dankbaarder in het leven te staan. Door je bewust te zijn van dankbaarheid, zullen je hersenen op zoek gaan naar dankbaarheid. En bij iedere keer dat je je dankbaar voelt, wordt het Baader-Meinhoffenomeen versterkt. Dankbaarheid kan overal en altijd en wordt op deze manier onderdeel van je dagelijkse leven. Dus als iemand mijn boek Een zoektocht naar dankbaarheid leest, mijn Twitteraccount @GratitudeNL volgt of op een andere manier zich bewust wordt van dankbaarheid, dan kan het gebeuren dat er ineens allemaal dingen in het leven te zien zijn waar iemand dankbaar voor kan zijn.

Deel dit bericht!

YoutubeVimeoTumblr